E-Ticaretin 2023’te Geldiği Nokta

Son 20 yıl boyunca e-ticaret sektörü sürekli ve güvenilir bir büyüme gösterdi. Her yıl daha fazla alışverişçi çevrimiçi alışveriş yapmayı tercih ederken, daha fazla perakendeci de web siteleri açarak bu büyümeye katkıda bulunuyor. Bu durumda, e-ticaret pastası her geçen gün biraz daha büyümektedir.

Ancak, bu süre zarfında e-ticaret sitelerinin teknolojisinde pek bir değişiklik olmadı. Hala alışverişçiler, büyük ürün katalogları arasında gezinmekte, filtreleri kullanmakta, kategorilere tıklamakta, doğru anahtar kelimeleri tahmin etmeye çalışmakta ve ürün detay sayfalarını kaydırarak aradıkları mükemmel ürünü bulmaya çalışmaktadır. Eğer biri 1990’lardan bugüne zaman yolculuğu yapmış olsaydı, bugünün çoğu e-ticaret sitesinin, erken “dot com” günlerindeki ilk çevrimiçi alışveriş deneyimlerine benzediğini fark ederdi.

Alışverişçiler daha geniş ürün seçenekleri, daha uygun fiyatlar ve daha kolay teslimat gibi avantajları takdir etmelerine rağmen, alışveriş deneyimi hala oldukça yetersiz hissedilmektedir. 2023 yılında olmamıza rağmen, nerede jetpack’lerimiz?

Ancak, Yapay Zeka (YZ) teknolojisinin kırılma noktaları sayesinde 2023 yılında artık alışverişte jetpack’lerimize sahip olabileceğimizi söylemek güvenlidir.

Dijital teknolojilerle birlikte her sektörü dönüştüren YZ’nin de e-ticareti dönüştürmesi an meselesidir.

Nasıl mı? E-ticaret sitelerinin temel sorunu, insanları anlayamamalarıdır. Genellikle ürün veri tabanının üzerine yerleştirilen şık bir web veya mobil arayüzden ibarettirler. Bu nedenle, biz insanlar bilgisayarlara ne aradığımızı nasıl söyleyeceğimizi çözmek zorundayız.

Filtreleme, sıralama ve anahtar kelimeleri eşleştirme gibi işlemleri yapabiliriz, ancak veri tabanı sadece bir bilgisayardır ve alışverişçilerin ne aradığını gerçekten anlayamaz.

Ancak, bu durum dramatik bir şekilde değişmek üzere. ChatGPT gibi uygulamaları çalıştıran aynı model tabanına dayanan daha sofistike YZ modelleri artık alışverişçilerin aradığı kavramları gerçekten anlayabiliyor ve anahtar kelimelerle eşleşse de mükemmel ürünleri YZ aracılığıyla eşleştirebiliyor.

Bu modeller, farklı dilleri, markaları, renkleri ve eşanlamlıları anlayabilir ve en karmaşık arama sorgularıyla bile iğneleri bir samanlıkta bulabilirler.

YZ’nin E-Ticareti Dönüştürebileceği Yöntemler

1. Eşleştirme Yerine Anlama

Önceden: Günümüzdeki e-ticaret aramaları, kullanıcının girdiği anahtar kelimeleri körü körüne eşleştirir ve sonuçları veritabanından getirir.
Gelecek: Arama deneyimi daha akıllı hale gelecek. Daha gelişmiş YZ modelleri, alışverişçilerin aradığı kavramları gerçekten anlayabilecek ve anahtar kelimelerle eşleşse bile en uygun ürünleri YZ aracılığıyla eşleştirebilecektir.

2. Sonuç Sıralaması Süper Güçlenecek

Önceden: E-ticaret siteleri genellikle anahtar kelime sonuçlarını en popüler ve satış yapma olasılığı en yüksek ürünlere göre sıralar. Bu nedenle, en popüler veya en ucuz ürünler üst sıralarda yer alır.

Gelecek: Sıralama, YZ modelleri tarafından süper güçlendirilecek. Bu yeni modeller, her kullanıcı için kişiselleştirilmiş verilere dayalı benzersiz sıralamalar oluşturacak. YZ, alışverişçiler için en iyi sonucu elde etmek ve çekici sonuçlar sunmak için öğrenmeye dayalı sıralama modellerini kullanacak.

3. Gerçek Zamanlı Verilerle YZ Güçlenecek

Önceden: E-ticaret siteleri, ürünlerin popülaritesini anlamak için bazı analitik paneller kullanabilir. Veriler, ürün kataloğuna günde bir kez güncellenir ve popülerlik sıralaması için kullanılabilir. Satıcılar bu verileri daha iyi pazarlama yapmak için kullanabilir.

Gelecek: Her arama, sonuç görüntülemesi, tıklama, ürün görüntülemesi, sepete ekleme ve satış anında canlı YZ modellerine gönderilir ve gerçek zamanlı olarak adapte olmak için hızla uyum sağlar.

Her deneyim benzersizdir ve gerçek zamanlı öğrenme ile desteklenir. Hava durumu değiştiğinde, satışlar gerçekleştiğinde veya yeni ürünler geldiğinde, YZ modelleri hızla adapte olabilir.

akıllı sözleşmeler

4. Herkes Kendi Modeline Sahip Olacak

Önceden: Her müşteri aynı alışveriş deneyimini yaşar. Her e-ticaret sitesi aynı algoritmayı kullanır.

Gelecek: Her müşterinin kendine özgü bir YZ modeli vardır, web sitesindeki her etkileşimiyle gerçek zamanlı olarak eğitilir. Her e-ticaret sitesi, sağlanan verilere göre eğitilmiş ve ince ayarlanmış benzersiz modellerle güçlendirilir.

5. Kişiselleştirme

Önceden: Müşteriler hakkında bazı temel düzeylerde kişiselleştirme elde etmek için birden fazla ziyaret ve hesap kaydı gerekir. Bu kişiselleştirme genellikle tekrar satın almaya ve bazı markaları takip etmeye dayanır. Gelecek: Kişiselleştirme, ilk tıklamadan itibaren başlar ve her oturumda canlı olarak devam eder. Kişiselleştirme, ana sayfa, arama, tarama, öneriler ve hatta ödeme işlemi gibi tüm yüzeylerde kullanılır.

Satıcılar, müşterilere neyin kişiselleştirildiğini gösterir ve kullanıcıların tercihlerine göre ayarları yapılandırmalarına izin verir.

6. Satışçılar, YZ Geri Bildirimiyle Öğreniyor

Önceden: Satışçılar, ürünleri tanıtmak ve kategori sayfalarını düzenlemek için sezgi ve tahminlere dayanan çalışmalar yaparlar. Çoğu zaman, satışçılar birbirlerinin seçimlerine karşı çıkarlar ve durumu daha da kötüleştirebilirler.

Gelecek: Satışçılar YZ’nin süper güçlerine sahip olacaklar. YZ, kolay kararları otomatikleştirir ve sadece en önemli kararları satışçılara bırakır. Makine daha sonra geri bildirimleri sürekli olarak iyileştirmek için kullanır.

Satışçılar, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye, alışverişçiler hakkında daha etkili sezgi geliştirmeye ve bu bilgileri YZ’ye öğretmeye daha fazla zaman ayırabilirler.

7. Konuşma Tabanlı Ticaret

Önceden: Ortalama anahtar kelime uzunluğu 3 kelimeye kadar olan arama sorguları kullanılır. Site hafızası yoktur ve önceki sorguları hatırlayamaz.

Gelecek: Müşteriler, insan gibi sorular sorarak ve konuşma yoluyla kişiselleştirilmiş bir sohbet robotu aracılığıyla uzman tavsiyeler ve rehberlik deneyimi yaşarlar. Konuşmalar, sohbet robotunun sorular sorması ve ürünleri canlı olarak düzeltmesiyle devam eder.

Bot, müşteri tercihleri hakkında bilgi toplar ve benzer ürünler arasında seçim yaparken müşteriye uzman tavsiyeler sunabilir. Düşünün: kişisel alışveriş danışmanı veya Apple mağazasındaki bir uzman.

8. Çoklu Ortam Alışverişi

Önceden: Ürünler sadece metin olarak listelenir, başlık ve açıklama içinde yer alır. Müşteriler yalnızca anahtar kelimeleri kullanarak arama yapabilirler.

Gelecek: Ürünler canlı ve çok boyutludur. YZ modelleri, ürünleri ve markaları anlamak ve uzman tavsiyelerde bulunmak için görüntüleri, videoları ve metni kullanabilir. Modeller, web’deki tüm verileri kullanarak ürünleri ve markaları anlayabilir. Müşteriler, soru sorma veya görselleri veya konuşmayı kullanma imkanına sahiptir.

Örneğin, Generative YZ, kıyafetler için özel modeller gösterebilir ve önceki satın alımlara dayanarak kıyafet önerileri yapabilir.

9. Hizmet Olarak YZ

YZ Aracılığıyla API Önceden: E-ticaret siteleri, genişletilmesi zor ve “siyah kutu” şeffaflığına sahip karmaşık birimlerle çalışır.

Gelecek: Her şey, YZ modeli dahil olmak üzere birleştirilebilir ve geliştirici dostu API’ler aracılığıyla kolayca entegre edilebilir. Bireysel YZ modelleri hizmet olarak sunulur ve kullanıma göre ücretlendirilir. Arama, tarama, sıralama, öneriler vb. için ayrı uç noktaları bulunur.

Şimdi Ne Olacak? ChatGPT gibi yeni yeteneklerle birlikte, e-ticareti asla olmadığı kadar sorunsuz ve kişiselleştirilmiş müşteri deneyimleri sunabilen işletmelere imkan sağlayacak şekilde dönüştürecek yeni yeteneklerle karşı karşıyayız.

Fakat hiçbir zaman tüketici ve girişimci arasındaki hukuki ilişki bitmeyecek, bir şekilde sözleşmeler gerekecektir.