Avukatlar İçin Networking İp Uçlarına Genel Bakış

Her avukat network kurmada mükemmel değildir ama bu, profesyonel yaşamımızın önemli bir parçasıdır. Özellikle serbest çalışan avukatlar için yeni müvekkiller ile tanışmak çok önemlidir. İyi bir hukukçu olmak her zaman yeterli değildir çünkü bir profesyonel hizmet olarak müvekkiller olmadıkça iyi bir serbest çalışan hukukçu olmanın da anlamı olmamaktadır. Sadece serbest çalışan avukatlar değil, in-house avukatlar için de kariyer hedefinde ilerlemek için yeni kişileri tanımak önemlidir.

Ağ (network) kurmayı başarılı kılmak için birçok ipucu var. Bu makalede, pazarlama uzmanları ve başarılı avukatlar tarafından paylaşılan, basit ama etkili ağ kurma ipuçlarını toplamaya çalıştık.

Networking Etkinliklerinde Yapılabilecekler

Telefonunuzu Bir Kenara Bırakın

Evet, kişisel iletişim araçları oldukça kullanışlı ama yüz yüze ve kişisel etkileşimleri engelleyebiliyorlar. Sürekli olarak akıllı telefonunuza gömülü kalmak yerine, çevrenizdeki insanlarla konuşmaya yoğunlaşın. Bu, sadece ağ kurma etkinliklerinde değil, ofisinizdeki öğle yemeği sırasında ve ofis dışında da önemlidir. Belki de sıkça gittiğiniz dost canlısı kahve dükkanının sahibi, üst düzey bir yöneticiyle bağlantılıdır ve bu ilişki bir gün size yarar sağlayabilir. Bu size pek inandırıcı gelmeyebilir ama, rutin bir uçak yolculuğu sırasında müvekkiliz ile yaptığınız sohbete kulak misafiri olup aynı konulardan dertli bir şirket yetkilisi ile tanışıp, işlerinin alındığı bir gerçektedir.

Network Etkinliklerine Erken Gidin ve Kaynaşın

Bir ağ kurma etkinliğinin başlama saatine tam zamanında gitmeyin. Etkinliğin başlığı bu olmasa da bir dernek davetinin de aslında tam amacı budur. Yani yeni insanlarla tanışma ihtimali yoksa zaten o etkinliğe hiç gitmeyin. Etkinliğe erken gidin ve kimlerin katılacağını görmek için isim kartlarını inceleyin, bağlantı kurmak istediğiniz kişilere vermek üzere iş kartlarınızı hazır bulundurun. Ve arkadaşlarınızla takılmayın — ağ kurma ile sosyalleşme arasında bir fark vardır. Aslında, şirket avukatı olarak, bir ağ kurma etkinliğinde yıldız gibi parlayabilirsiniz. Eğer bu olursa, diğerlerinin ne dediğini dinlediğinizden ve konuşmalarınızı domine etmediğinizden emin olun.

Zaman Kazandıran Sorular Sorun

Ağ kurma çabalarınızdan en iyi şekilde yararlanmak için, karşınızdaki kişinin sağlam ve nitelikli bir fırsat/kilit kişi olup olmadığını hızlıca belirlemenize yardımcı olacak doğru soruları sormanız gerekecektir.

Samimi Olun

Diğer kişiyi tanımak için zaman ayırın. Telefonla aradığınızda veya e-posta ile takip yaptığınızda, ilk sohbet sırasında öğrendiğiniz küçük bir bilgi parçasını eklemeyi unutmayın; bu, samimi ve güvenilir olduğunuzu gösterir.

Yüksek Teknoloji Kullanın

İş kartları herhangi bir ağ kurma etkinliğinin temelidir. Ancak, bunları evde unutmak kolaydır. Sadece bu da değil, iletişim bilgilerinizi değiştirmeniz gerektiğinde, yeni bir set bastırmak için para ödemeniz gerekecek. Bu zahmetten kaçınabilir ve iyi tasarlanmış bir dijital iş kartı ile itibarınızı artırabilirsiniz. Bu aralar NFC kartlar oldukça popüler. Bir teknoloji kitlesinin olduğu etkinlikte mutlaka bu kartlarla gitmelisiniz. Hatta konu sürdürülebilirlik gibi bir konu ise klasik kartlarını saklamalısınız. Bir tane örnek girişim şu linkte yer alıyor.

Araştırma Yapın

Ağ kurma etkinliğiniz şahsen veya sanal konferanslarda gerçekleşiyor olsa da, konuk listesinin ön izlemesi muhtemelen sizin için mevcuttur. Ağ planınızı belirledikten sonra, etkinlik katılımcılarını LinkedIn veya Facebook gibi sosyal medya sitelerinde araştırın. Bu, aradığınız şeylere sahip olabilecek potansiyel bağlantıları belirlemenize olanak tanır. Araştırma ayrıca, yeni insanlarla yaklaşmayı daha basit ve akıcı hale getirecek buz kırıcılar ve sohbet konuları hazırlamanıza da yardımcı olur.

Konuşmaları Kısa ve Tatlı Tutun

Pazarlama Uzmanları, ağ kurma etkinliklerindeki profesyonel konuşmaların 5-10 dakika sürmesinin, uzun ve zamanı tekelleştiren konuşmalardan daha iyi bağlantılar kurduğu görüşündedir. Ayrıca, hukuki jargon kullanmaktan kaçının. Basit terimler ve sade dil daha iyi bir izlenim bırakır.

Kendinizi Tanıtmak İçin Hızlı Bir Sunum Hazırlayın

Kendinizi tanıtmak için bir asansör konuşması hazırlayabilirsiniz. Bu, kim olduğunuzun net 60 saniyelik bir açıklaması olabilir. Etkili olması için, konuştuğunuz kişiye özel olarak hazırlanmalı ve becerilerinizin veya uzman bilginizin onlar için nasıl yararlı olabileceğini açıklamalı, çalıştığınız müvekkillere odaklanmalı ve onların ihtiyaçlarını nasıl karşıladığınızı anlatmalısınız. İşiniz hakkında konuşurken, insanlara sadece ne yaptığınızı değil, neden yaptığınızı anlatın. Bu, daha derin bir bağlantı kurmanıza yardımcı olacaktır.

Sorularınızı / Cevaplarınızı Hazır Tutun

Bu, özellikle içe dönük biriyseniz ve bir grup insanı görünce bunaldığınızda çok yararlı bulduğum ağ kurma hakkında en iyi ipucudur. Kısa bir süre içinde mümkün olduğunca çok profesyonelle bağlantı kurmanız gerektiğinde, akıllı, kendinden emin ve hazırlıklı görünmek önemlidir. Birkaç buz kırıcı soru hazır bulundurun, örneğin, biri size ne yaptığınızı sorduğunda, “Ben bilişim ve teknoloji avukatıyım, ağırlıklı olarak birleşme ve devralmalar üzerine çalışıyorum. Peki ya siz?” diyebilirsiniz. Ayrıca, ağ kurarken diğer avukatlara sorabileceğiniz bazı sorular hazırlayabilirsiniz. Örneğin, “Hukuk büronuzdaki en büyük zorluklar nelerdir? En iyi işleyen şeyler nelerdir?” gibi. Yapay zeka ile ilgili güncel konulardan sohbet açabilirsiniz. Bu konuda herkes uzman olmasa da söyleyecek sözü olacaktır.

Onları Odak Noktanız Yapın

Gerçekten keyifli ve karşı tarafın tamamen dahil olduğu etkileşimler yaşamak istiyorsanız, konuşmayı kendiniz üzerine değil, onlar üzerine kurun. Bu, her türlü sohbet için geçerli olsa da, özellikle avukatlar arası ağ kurma etkinliklerinde, buradaki asıl amaç karşılıklı yarar sağlayacak ilişkiler kurmaktır. Diğer avukatın ne yaptığını ve hangi tür müvekkillere yardımcı olduğunu sorun. Bu tür konuşmalar, uygulama alanınızın dışındaki müvekkilleri, ağ kurduğunuz avukatlara yönlendirmenizde size destek olacaktır. Dernek, konferans vs etkinliklerinde aslında ortak bir kaç konu vardır. Dernek teknoloji derneği ise zaten konu belli, konferans için oradaysanız yine konuşmalar ortak ilgi alanı olacaktır. Buralardan hareketle kendinizi etkinli şekilde tanıttıktan sonra ortamdaki ortak konuya göre karşı tarafın kendisini ifade edebileceği bir konu açabilirsiniz.

Sosyal Ağ Araçlarını Kullanın

Yeni bir ağ bağlantısı kurduktan sonra, 24 saat içinde e-posta veya telefon yoluyla takip yapın. Mümkün değilse, süreyi en fazla 48 saate uzatın. Sosyal medya araçları, ağ kurma konusunda bu yönü çok daha kolay hale getiriyor. Linkedin en popüler ağdır.

Sosyal Medyanızı Güncel Tutun

İyi bir sosyal medya hesabınız yoksa, bir tane oluşturmaya çalışın. Bu dijital çağda, sağlam bir sosyal medya hesabı olmadan ilerlemek mümkün değil. Sosyal medya, ağ kurma çabalarınızı güçlendirebilir. Hukuk sektörü, mevcut ve potansiyel müvekkillerin hukuk profesyonelleriyle iletişime geçmesine ek bir yol sağladığı için şaşırtıcı bir sosyal medya varlığına sahip. Unutmayın, farklı sosyal medya platformları, LinkedIn, Facebook, Twitter, ayrı algoritmalar üzerinde çalışır ve ayrı amaçlara hizmet eder. Hukuk sektörü açısından Linkedin ilk sırada gelir. Twitter ise içeriği gereği siyasal görüşler açısından hakkınızda bilgi verebilir. Facebook ve Instagram ise pek sektöre hitap etmez ama samimiyeti artırdığınız arkadaşlar için iyi bir Instagram hesabı sizi vezir de edebilir, rezil de.

Her Yerde Fırsatları Takip Edin

En büyük ağ kurma hatası, sadece belirli yerlerde ağ kurulabileceğini düşünmektir. Elbette, hukuk sektöründeki özel ağ kurma toplantıları, konferanslar ve diğer önemli etkinlikler, diğer hukuk profesyonelleriyle bağlantı kurmak için harika yollar. Ancak profesyonel ağınız, sadece hukuk mesleğindeki kişilerden ibaret olmamalı. En çok ihtiyaç duyduğunuzda kritik içgörüler ve yardımlar sunabilecek ilgili sektörlerdeki diğer kişilerle de bağlantı kurmak isteyeceksiniz. Günlük toplantılarda, profesyonel veya rahat ortamlarda, ağ kurma fırsatlarını arayın. Uzman alanınıza yakın organizasyonları da takip etmek etkili olacaktır.

Erişiminizi Genişletin

Birçok ağ kurma sitesi ve topluluk merkezi, avukatlar için birçok yarar sağlayabilir. Çevrimiçi hukuk ağ kurma siteleri ve grupları, profesyonel destek sunabilir, sizi endüstri trendleriyle güncel tutabilir ve diğer hukuk profesyonelleriyle bağlantı kurmanızı sağlayabilir – ilgili gruplara katılmaya çalışın. Yerel topluluğunuza katılmaya çalışın. Bölgesel bir ün kazanmak, iş geliştirme stratejiniz için önemli bir anahtardır. Bununla birlikte, topluluğunuzdaki ilişkileriniz de önemli olacaktır.

Görünür ve İşitilir Olun

Avukat ağ kurma ve iş geliştirme, iki temel unsura indirgenebilir; ilişkiler kurmak ve erişilebilir olmak. İlişkilerinizi sürekli olarak geliştirmeniz önemlidir, ancak aynı zamanda görünür ve işitilir olmanız gerekir, böylece insanlar bir avukata ihtiyaç duyduklarında sizi hatırlarlar. Ne demişler, hizmetiniz görünmüyorsa yüzünüz görünsün.

Ağ Kurma Uzun Vadeli Başarı İçin Önemlidir. Kurduğunuz ilişkiler, kalıcı dostluklar haline gelir ve iş üretir. Bu, ilişkileri kurmak ve yönetmekle ilgilidir; anlık finansal ödüller ikincildir.

Her ne kadar yazdıklarımız para odaklı gibi görünse de bu sizin zamanınızla gelir elde eden bir meslek grubunda olmanızdan kaynaklıdır. Önemli olan ilişki yönetmektir, dost kazanmaktır. Bu kişiler zaten işleri olduğunda ilk arkadaşlarına gelecektir.