Web sitesi üyelik sözleşmesi, kullanıcıları tarafından kabul edilmesi gereken hükümleri içeren bir online sözleşmedir. Web sitesinin sorumluluklarını ve kullanıcıların kabul ettiği yükümlülükleri içerir. Sözleşme, web sitesinin performans standardını, kullanıcılara verilen desteği, kullanıcı hak ve özgürlüklerini, web sitesinin güvenliğini ve gizliliğini ve web sitesinde kaydedilecek bilgileri içermektedir. Sözleşmelerde tarafların kimliği ve adresi, yükümlülükler, tedarik edilen ürün veya hizmetin içeriği, sorumluluklar bulunacaktır. Site tüketicilere hitap ediyorsa tüketici  ve e-ticaret mevzuatının emrettiği zorunlu maddeleri içerir. Sözleşme kullanıcılar tarafından kabul ediyorum – onaylıyorum butonuna tıklayarak kabul eder.

Üyelik sözleşmeleri genellikle tek taraflı maddeler içerir. Site yöneticileri kendilerini koruyacak hükümler ekler. Kanunlarda özellikle yazmadıkça tüketici taraflı eklemeler pek yapmazlar. Site tacirlere hitap ediyorsa çok ayrıntılı düzenlemeler genellikle olmaz. Çünkü iki taraf tacir olduğu için ayrı bir kurumsal sözleşme imzalamayı tercih ederler.

Web Site Üyelik Sözleşmesi ile Kullanım Koşulları Farkı Nedir?

Web sitesi üyelik sözleşmesi ile kullanıcı sözleşmesi (Term Of Use – TOS) genellikle tek metinde birleşir. Kullanıcı sözleşmesi siteye üye olmadan önceki bütün ziyaretçilerdir. Yani bir siteyi ziyaret etmekle uymanız gereken kurallardır. Fakat siteye üye olduktan sonra ziyaretçinin rolu artık kimliği alındığı için üyelik olarak güncellenir. Bu sebeple de tek metinde birleşir.

Web Sitesi Üyelik Sözleşmesi Nedir?

 

Web Sitesi Üyelik Sözleşmesinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Müşteriniz olan web site üyesi ile bir sorun yaşandığında üyelik sözleşmesi önemlidir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığının denetlemelerinde içeriğinin mevzuata uyumlu olup olmadığı da denetlenecektir. Herhangi bir şikayet halinde resmi kurumlar web site üyelik sözleşmesi, mesafeli sözleşme, ön bilgilendirme formu gibi temel metinleri inceleyeceklerdir.

Sözleşmeler imzası klasik ıslak imza ile olmamaktadır. Üyelik aşamasında kabul ediyorum, onaylıyorum ifadesi tiklenmektedir. İspat yükü site yönetiminde olduğu için bu onayın saklanması gerekmektedir. Bir inkar durumunda ispata uygun şekilde kayıtlar çıkartılmalıdır. Örneğin onay verilen zaman, IP adresi gibi temel bilgilerle birlikte saklanması doğru olur. Ayrıca kayıt esnasında verilen iletişim bilgilerinin de doğrulanması kişisel ver iş güvenliği açısından da gereklidir. Bu sayede yine sözleşme onayının ispatı sağlanmış olacaktır.

Her e-ticaret projesinin kendisine has özellikleri vardır. Sattığı ürünler, verdiği hizmet, tedarik zinciri, hitap ettiği kitle, ürüne ait sektör ve benzeri başlıklar farklılaştırır. Bu sebeple de başka bir internet sitesinden aldığınız web site üyelik sözleşmesi ve kullanım koşulları sizin projesine uymayacaktır. Bu uyuşmazlığı düzeltmeye çalışırken e-ticaret, tüketici, KVKK ve benzeri kanun ve yönetmeliklere aykırı içerikler yazabilirsiniz. İşte bu durumda bahsettiğimiz denetlemelerde ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz.

Legalmatic akıllı sözleşme platformu aracılığı ile web site üyelik sözleşmenizi hazırlamak için tıklayın.