İçindekiler

E-ticarete Hızlı Başlayabileceğiniz Altyapılar Nelerdir?

Hem tüketiciler hem de perakende alanında faaliyet gösteren satıcılar ve işletmeler internetin hayatımıza girdiği yıllardan bu yana alternatif bir satış kanalı olarak yerini sağlamlaştıran online mağazaların alışverişi kolaylaştıran ve verimlileştiren etkisini deneyimliyorlar. Online satış kanallarının (pazar yerleri, e-ticaret siteleri vb.) pek çok avantajlı tarafı olduğu gibi dezavantajlı tarafları da var. Pazar yerleri satıcıların ürünlerini hızlıca listeleyerek satışa başlayabileceği alanlar olsa da kontrolü kendi elinde tutmak isteyen, marka deneyimini online alanda da kendi dükkanı veya mağazasındaki gibi yansıtmak isteyen işletmeler kendi e-ticaret sitelerini tüketiciler ile buluşturuyorlar.

Kendi e-ticaret sitenizi oluşturmak için farklı birçok alternatif olmasına rağmen bu alternatifler farklı yetkinlikler, yeterlilikler, entegrasyon ihtiyaçları ve bütçeler gerektiriyor. E-ticarete yeni başlayacak satıcı veya işletmelerin bu unsurlardan bazılarına sahip olmadığını düşünürsek; e-ticarete hızlı başlayabileceğiniz altyapılar hakkında bilgi sahibi olmak başlangıç açısından oldukça işe yarayacak.

E-ticaret Altyapısı Nedir?

Ürünlerinizi internette kendi online mağazanız üzerinden listelemek ve satmak istediğinizde bir e-ticaret sitesi kurmak gerekir. Bu e-ticaret sitesi bir yazılım çözümüdür ve sunucularda barındırılır. Bu yazılım çözümü ve sunucu hizmetini ayrı ayrı satın alabileceğiniz gibi paket halinde opitmize olarak bu hizmeti sağlayan özel kuruluşlar vardır.

Türkiye’de e-ticaret yapmak isteyen bir işletme veya satıcıysanız e-ticaret sitesi oluşturabileceğiniz yerli veya global hizmet veren altyapı sağlayıcılarının ya da yazılım çözümlerinin olduğunu bilmelisiniz.

Öne çıkan e-ticaret çözümleri nelerdir?

Dünyada milyonlarca e-ticaret sitesi online satış yapmaya devam ediyor. Yıllardır gelişen e-ticaret tecrübeleri doğrultusunda farklı gereklilik seviyeleri için uygun hale gelmiş farklı çözümler bulunuyor.

Woocommerce

Dünya genelinde en çok kullanılan e-ticaret çözümlerinden biri olan Woocommerce, WordPress içerik yönetim sistemi üzerine geliştirilmiş bir eklentidir. WordPress altyapılı sitenizde e-ticaret yapabilmenize olanak tanıyan Woocommerce ile başlangıç aşamasında veya ileri düzeyde e-ticaret operasyonları yürütebilirsiniz. Woocommerce ve WordPress ücretsiz yazılım çözümleri olmakla birlikte kurulum ve düzenleme işlemleri için giriş seviyesinde yazılım bilgisi ve barındırma hizmeti gerekmektedir. Geniş üçüncü parti geliştirici ekosistemi ile birçok ihtiyaca eklentiler ile çözüm bulmak mümkün.

Shopify

Tamamen e-ticaret için geliştirilmiş dünya genelinde milyonlarca D2C firmasının kullandığı Shopify ile e-ticarete başlamak oldukça kolay. Kayıt olarak direkt online mağazanızı oluşturabilir ve ürünlerinizi listeleyebilirsiniz. Aylık veya yıllık paketler ile ücretlendirilen Shopify, geniş geliştirici ekosistemi ile e-ticarette birçok ihtiyaca eklentileri ile çözüm sunuyor.

Opencart

Dünya genelinde onbinlerce e-ticaret sitesinin altyapı olarak kullandığı açık kaynak kodlu bir yazılım olan Opencart e-ticarete başlamak için uygun olan çözümlerden biri. Kurulum ve yayına geçirme aşamaları için yazılım bilgisi ve barındırma hizmeti gerekiyor. Ancak eklenti ekosistemi ve ileri seviye mağaza deneyimi için geliştirilebilir arayüzü ile e-ticarete başlayanların tercih ettiği bir alternatif.

Wix

Basit websiteleri oluşturma konusunda dünyada en çok tercih edilen hizmet sağlayıcısı Wix geçtiğimiz yıllarda e-ticaret siteleri oluşturabilme imkanı tanıdı. Wix üzerinden hızlıca e-ticaret sitenizi oluşturabilir ve sipariş almaya başlayabilirsiniz. Giriş seviyesindeki e-ticaret faaliyetleri için oldukça yararlı olabilecek Wix altyapısı aylık fiyatlandırma ve farklı paket seçenekleri ile sunuluyor.

Zyro

E-ticaret altyapısı konusunda yeni alternatiflerden biri olan Zyro, aynı Wix gibi çok hızlı biçimde e-ticaret sitesi oluşturmanıza olanak sağlıyor. Giderek gelişen güçlü altyapı, barındırma kalitesinin yüksekliği ve zengin görünüm seçenekleriyle yeni başlayan e-ticaret satıcılarının kesinlikle tercih edebileceği bir seçenek. İki farklı paket halinde aylık fiyatlandırmalarla Zyro’yu kullanmaya başlayabilirsiniz.

Ecwid

Hızlıca e-ticarete başlama ve sosyal platform entegrasyonlarıyla ön plana çıkan Ecwid giriş seviyesi bir e-ticaret operasyonunda ihtiyaç olabilecek ana özellikleri bir araya getiriyor. Paket bir çözüm olan Ecwid aylık veya yıllık paketlerle kullanıma sunuluyor aynı zamanda ücretsiz bir plan da bulunuyor.

Sonuç olarak günümüzde e-ticarete başlamak oldukça kolay gibi gözükse de doğru altyapıyı seçmek ve doğru büyüme planını oluşturarak plana sadık kalmak şart. Online mağazanızı oluşturduğunuz gibi rekabet içerisinde sizi büyütecek reklam, dijital pazarlama ve diğer gider kalemlerini de sürekli göz önünde bulundurmak önemli.

Sadece e-ticaret siteniz değil dijital alanda satış kanalı adedinizi artırmak da önemli bir unsur. Satış kanalı adedi artarken bir sonraki alanda e-ticaret entegrasyonu ihtiyacını karşılamak da önemli hale geliyor.

E-ticarete başlarken bir web sitesinde sitenin kullanım amaçlarına göre bulundurması gereken hukuki metinler ve sözleşmelerin de olduğunu düşünerek hukuki altyapılarının Elektronik Ticaret Hukuku’na uygun olması da önem arz etmektedir.

by Dopigo