Örnek sözleşmelere internetten önce hazır kitaplar üzerinden erişebilirdik. Bir iki tane bütün sözleşmelerin derlendiği kitaplar olurdu. Bu kitapların fihristinden işimize uygun sözleşmeyi seçer uyarlardık. İlk zamanlar dijital kopyası olmadığı için örnek sözleşmeyi tek tek temize çeker, doldururduk. Ofislerde bilgisayar varsa işimiz biraz daha kolaydı ama bilgisayar yoksa daktilo ile sözleşmeler hazırlanırdı. Sözleşme şablonu çıkartmak mümkün olmadığından her seferinde sözleşme yeniden yazılırdı. Sözleşme hazırlamak hem hukuki bilgi hem de ticari tecrübe gerektirdiğinden örnek sözleşme bulmak önemliydi. İlk akla gelen şirketin daha önce yaptığı sözleşmelere bakmak olurdu. Belki size gönderilmiş bir sözleşmeyi uyarlama imkanınız olurdu. Avukat dahi olsanız ticari tecrübe eksiliği sebebiyle her zaman aklınızda bir şüphe kalırdı.

Günümüzde halen sözleşme kitapları satılıyor ama dijital kopyalara da erişim hakkınız oluyor. İçtihat bankaları yan bir hizmet olarak hazır statik sözleşme ve hukuki belge örneklerini size sunuyor. Doğrusu masraf yapmadan genel geçer hukuki belgeleri Google’da bulabiliyorsunuz. Artık bilgiye erişim çok kolaylaştı. Az önce bahsettiğimiz imkansızlıkları çoktan aştık.

Fakat yeni sorunlarımız var.

Örnek sözleşmede geçen kanun maddeleri acaba değişti mi?

Gelişmekte olan ülkemizin mevzuatları sürekli güncellenmektedir. AB uyum sürecinin de bir sonucu olarak mevzuatlarımız geçtiğimiz yıllarda güncellendi ve güncellenmeye de devam ediyor. Hal böyle olunca arşivlerimizdeki ve internetteki sözleşmelerin güncelliği sorgulanmaktadır. Mevzuat güncellemelerini takip etmiyorsanız statik sözleşme şablonlarına hukukçu olsanız dahi güvenemezsiniz.

Mesafeli sözleşmeler yönetmeliğinin 2011 yılındaki versiyonunda cayma hakkı 7 gündü. 2015 yılında bu yönetmelik yürürlükten kalktı. Yeni yönetmelik e-ticaretteki güncel koşullara uyum sağlamak için cayma hakkı süresini 14 güne çıkarttı. Uzun zaman nice ciddi e-ticaret siteleri birbirilerinden metin kopyaladığı için bu süre 7 gün olarak kaldı. İnternetteki bütün hazır şablonlar statik olduğu için 7 gün olarak kaldı. Her e-ticarete başlayan yeni girişimci bu 7 gün yazan e-ticaret metinleriyle hizmetini sürdürdü. Doğrusu halen durum farklı değil. Yönetmelik yine değişti, bakalım güncellemeler için kaç yıl harcayacağız.

Legalmatic’teki Metinler Günceldir

Google’da bulunan bütün metinlerde güncellik temel soru işaretimiz olacaktır. Bir sözleşme tek bir kanuna bağlı olarak hazırlanmadığı için hangi maddesi güncel hangi değil bilemeyeceğiz. Sonuçta bu şablonları internete yükleyen herkes ziyaretçi çekmek için yapıyor. Bu metinlerle ilgili bir güncellik iddiasında bulunmuyor.

Legalmatic tam da bunu savunuyor. Arkasındaki tecrübeli ve uzman ekibiyle bütün metinleri her zaman güncel tutuyor.

Mevzuat değişikliklerinden etkilenmiyorsunuz. Sisteme kayıtlı bir hesabınız varsa satın aldığınız örnek metinleriniz her zaman güncel kalıyor.