İçindekiler

Hisse Opsiyonu Genel Akışı

  1. aşama – Bir işletmenin yönetim kadrosu, öncelikli çalışanlarına (Çalışan Hisse Opsiyon Planı ya da ESOP lehdarlarına) hisse seçenekleri sunar.
  2. aşama – Söz konusu hisse opsiyonlarını kullanabilmek için belirlenmiş şartların tamamının yerine getirilmesi gerekmektedir.
  3. aşama – Tüm belirlenmiş koşullar yerine getirildikten sonra hisse transferi gerçekleşir: yeni hisseler tahsis edilir veya mevcut hisseler hak sahibine aktarılır.

Ayrıntılar:

Hisse opsiyonları, esasen, şirkette kalmaları ve karlılığı artırmaları için kilit/üst düzey çalışanlara veya yöneticilere (müdürler) motivasyon sağlar. Hisse seçeneklerine sahip olan çalışanlar, hisselerinin değerini yükseltme konusunda motive olacak ve uzun vadede değer yaratmayı hedefleyecektir. Çalışanların çıkarlarını hissedarların ve yönetimin çıkarlarıyla uyumlu hale getiren bir hisse opsiyonu planı, şirketin sonuçlarında ortak bir katılım oluşturur ve bu da bir işletmenin daha iyi bir kurumsal yönetişim anlayışına doğru ilerlemesinin önemli bir adımını temsil eder.

Bir hisse senedi opsiyon planının ayrıntılı şartları, temel seçenek şartlarının net bir şekilde anlaşılmadan tasarlanamaz. Aşağıdaki özet, özel bir şirket tarafından hisselerle sınırlı hisse opsiyonlarının sunulduğu bir hisse opsiyon planının mekanizmalarına ilişkin bazı yönlendirmeler sağlar.

Hisse Seçenekleri Hisse opsiyonu, bir çalışana gelecekte şirketin sermayesine erişme imkanı sunar. Bir çalışanın bir hisse senedi opsiyonu olduğunda, henüz şirketin herhangi bir hissesine sahip olmadığı unutulmamalıdır. Hisse senedi opsiyonunun işleyişi, belirli koşulların yerine getirilmesi durumunda sahibine önceden belirlenmiş bir fiyattan hisse satın alma hakkı sağladığı için alım opsiyonuna benzer. Opsiyon bir hak olup bir yükümlülük değildir, dolayısıyla çalışan hisseleri satın almaya zorlanamaz. Bununla birlikte, bir şirket bir çalışana hisse senedi opsiyonu vererek, çalışanın belirlenen koşulları yerine getirmesi ve opsiyonları kullanması durumunda ilgili hisseleri ihraç etmeyi kabul eder.

işçi rekabet yasağı

Bir şirket hisse seçeneklerini verirken aslında ne sunar?

Bir hisse seçeneği, şirketin bir ya da daha çok hissesine/payına koşullu erişim imkanı sunar. Bir hisse opsiyonu, çalışana hisselere bağlı hiçbir hak vermez; bu, çalışanın hisselerin etkin bir şekilde tahsis edilene kadar genel kurul toplantılarına katılma ya da temettü alma hakkı olmayacağı anlamına gelir. Hisse seçenekleri genellikle ücretsiz sunulur. Hisse senedi opsiyonları genellikle, hibe alana başka birine aktarılması veya satılması izin verilmez. Hisse Sahipliği Hisse opsiyonu planı genellikle çalışanın belirlenmiş bir dizi koşulu yerine getirmesine veya belirli olayların gerçekleşmesine bağlıdır, dolayısıyla hisse aktarımı, opsiyonların kullanma hakkının fiilen kazanılmasıdır.

Koşullu hisse opsiyon düzenlemesi nasıl oluşturulur?

Bir zaman çizelgesi belirleyin: hisse senedi opsiyonları, bir hak kazanma süresi boyunca kullanılabilir; bu, seçeneklerin bir kısmının düzenli olarak, örneğin hisse opsiyonu planının her yıl dönümünde (“Hak Kazanma Tarihi”) ve bir önceki dönemde kullanılabileceği anlamına gelir. Hak kazanma süresi olmaksızın, çalışanın tüm opsiyonları bir seferde kullanma, en karlı zamanda satma ve şirketten ayrılma eğiliminde olması olasıdır. Şirketin kontrolünün değişmesi veya şirketin halka arzı gibi durumlarda opsiyonların hemen kullanılabilir hale gelmesi durumunda hızlandırılmış hak kazanımı sağlanabilir. Kullanım süresi, hibe alıcının şirketten kazanılan payları satın alabileceği dönemdir.

Önkoşullar oluşturun: Şirketin hissedarlık yapısına bağlı olarak, çalışanın elindeki hisselerin aktarımına ilişkin koşulları belirleyerek, çalışanın mevcut hissedarlar anlaşmasına veya yeni bir hissedarlar anlaşması veya put and call anlaşmasına ihtiyaç duyması gerekebilir. Bu, seçeneklerin kullanılmasının bir sonucudur.

Hak kazanma koşullarını belirleyin: performans koşullarını belirleyin: hibe alıcının eylemlerinden etkilenebilecek ölçülebilir ana performans göstergeleri (KPI’lar) belirleyin, bunlar şirketin FVÖK’ü, ciro, satışlar, yeni müşteriler, hisse senedi piyasa değeri vb. olabilir; performans koşullarının değerlendirilmesi için ilgili süreyi belirleyin; her Hak Kazanma Tarihinde hibe alıcının şirketin bir çalışanı mı yoksa yöneticisi mi olacağını tanımlayın. Performans koşullarının karşılanması, her Hak Kazanma Tarihinde veya sonrasında bir şirket organı (genellikle yönetim kurulu) tarafından değerlendirilir. Bu koşulların yerine getirilmesi durumunda, seçeneklerin ya tamamı kullanılabilir hale gelebilir veya çalışanın, koşulların etkin bir şekilde yerine getirilmesine bağlı olarak, seçenekleri kısmen kullanabilmesi sağlanabilir.

Kullanım fiyatını belirleyin: seçeneklerin kullanımı ya sıfır maliyetle olabilir ya da hisse opsiyonu planının oluşturulduğu sırada belirlenmiş bir kullanım fiyatı olabilir. Kullanım fiyatı, kullanım tarihindeki hisselerin piyasa fiyatından bağımsız olarak, genellikle planın oluşturulduğu tarih itibariyle hisselerin piyasa değerine dayanır.