İçindekiler

Cayma hakkı, e-ticaret siteleri ile tüketici arasındaki en kritik konudur. Tüketici, normal satışlarda olduğu gibi ürünü fiziki olarak kontrol edemediği için cayma hakkı tanınmıştır.  Ürünün müthiş satış cümleleri, sahte yorumlar ve nice taktikler bunu mecbur kılmıştır. Cayma hakkı, ürün tesliminden itibaren 14 gün içerisinde kullanılmalıdır. Bununla birlikte çoğu firma tüketici memnuniyeti için bu süreyi 30 güne kadar çıkartmıştır.

Tüketiciler de masum değil elbette. Artık e-ticaret sektörünün sineye çektiği haksız iadeler de çok arttı. Belki aynı ayakkabıdan 2-3 numara alıp ayağa uymayanları iade etmeyi masum görebiliriz. Çünkü böylece mağazada personeli maliyeti yerine, kargo maliyeti kadar gider oluyor. Fakat kargo maliyetlerini artık bunu da tolere etmek pek mümkün değil.

Cayma ile ilgili önemli değişikliklerden birisi kargo ücretleriyle ilgilidir. Mevcut uygulamada bilindiği üzere cayma hakkı kullanılmışsa ürün iadesine ait kargo giderini satıcı karşılıyor. Fakat 2023’ten itibaren iade kargo ücretine tüketicinin katlanması gerekecek. Elbette e-ticaret siteleri bunun aksini düzenleyebilirler. Örneğin girişimciler satışlarının düştüğü fark ederlerse özel kampanya ile tekrar eski uygulamaya dönebilirler.

Cayma ile ilgili diğer önemli düzenleme de cayma hakkının kullanılamayacağı yeni ürün gruplarının belirlenmiş olmasıdır.

 

 

Bedel iadesine ilişkin hüküm 1 Ocak 2023’te, diğer hükümleri ise 1 Ekim 2022 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecektir. Bu tarihlere kadar bütün e-ticaret aktörlerinin değişikliklerden etkilenen üyelik sözleşmesimesafeli sözleşmeön bilgilendirme formu, işlem rehberi, cayma hakkı kullanım metinlerini ve sistemlerini güncellemesi gerekmektedir.

Legalmatic Blog Yazıları