İçindekiler

Serbest Çalışmanızın Başlangıç Noktası

Yıllarca serbest çalışma, geleneksel eğitim veya iş piyasası tarafından ciddiye alınmamıştır. Serbest çalışmanın tehlikelerini tartışan birçok makale bulunmaktadır. Freelancer çalışma bir kariyer yolu olarak görülmedi.

Serbest çalışmanın, paraya ihtiyacı olan yaratıcı kişiler için sadece geçici bir nakit kaynağı olduğu, bu kadar dengesiz olduğu için kovalamaya değmeyeceği ve düşük ücretli hizmet sağlayıcılar için olduğu algısı bir efsanedir. Bir tarafta plajda bir mai tai içerken yazı yazdığınız ve günde bir saat çalışarak milyonlar kazandığınızı vaat eden reklamlar. Diğer tarafta garanti, ne uzar ne kısalır bir gelir ve hayat.

Teknoloji ve online pazarlama talebi, oyunu tamamen değiştirdi. Web siteleri, reklamlar, uygulamalar, sosyal medya materyalleri, bloglar ve daha fazlası şeklindeki online pazarlama ihtiyacı, yaratıcıların iş bulması ve daha fazla para kazanması için yeni pazarlar oluşturdu. Bugün yapay zeka eğitmenliği yapacak kişiler aranıyor. MBO Partners’ın 2018’deki bir çalışması, tam zamanlı serbest çalışanların beşte birinin, işlerinde altı haneli gelir elde ettiğini buldu, bu oran 2011’de sekizde bir idi. Aşağıda şu anda serbest işinizde nerede olduğunuzu gösteren bazı sayılara daha derinlemesine bakacağız, böylece başlangıç noktanızı biliyor olacak ve ileriye dönük gerçekçi ve ölçülebilir hedefler belirleyebileceksiniz.

Mevcut bir serbest çalışan olarak, kendi işinize sahip olmak için bazı ön çalışmaları zaten yapmış olabilirsiniz. Zaten müşterileri hizmetinize dönüştürme ve satma konusunda kanıtlanmış bir iş modeliniz var. Ancak bunun ne kadar tutarlı olduğu veya ne kadar para getirdiği, geliştirmek istediğiniz metrikler olabilir.

Her serbest çalışma işi, sağlanan hizmetler ve bireysel serbest çalışanın yaklaşımı nedeniyle benzersiz olsa da, serbest çalışanlar genellikle büyümeyi engelleyen birkaç ortak sorunla karşılaşırlar. Bunlar gelirleri, müşterileri ve genel vizyonları ve stratejileriyle ilgilidir.

Daha fazla gelir elde etme yolunu, yukarıda listelenen her bir zorluğu ele alırken genellikle doğal olarak bulursunuz.

eğitim taahhütnamesi

Serbest Çalışan Olarak Önce Yılda 200.000 TL Geliri Hedeflemek

Serbest meslekteki işinizi yılda 200.000 TL bir gelire ulaştırmak, aylık olarak kabaca 15.000 TL üzerinde bir geliri gerektirir. Her zaman bazı ayların diğerlerinden daha iyi olacağını göz önünde bulundurursak, biraz daha yüksek bir sayıya, örneğin 20.000 gibi bir sayıya odaklanmakta fayda var, böylece biraz esnekliğiniz olur.

Artan bir şekilde, 200.000 TL ve üzeri bir gelir, özellikle borçlarınız varsa, ülkemizde tam zamanlı serbest meslek gelirleri için yeni bir ölçüt haline geliyor. Doğrusu altı basamak da artık yetmiyor çünkü her sene asgari ücret %50 oranında artış göstermeye başlamış durumadır.

Bununla birlikte, gelirin işletmenizin elde ettiği, ancak mutlaka sakladığı şey olduğunu unutmayın. İşletmeniz bazı giderleri karşılamak zorunda kalacak (sanal bir asistan, yazılım, iş ilanı ücretleri veya web sitesi barındırma gibi), ayrıca vergi ödemeniz gerekecek. Bu nedenle, gelir olarak altı basamaklı bir hedefe ulaşmayı planlıyorsanız, aylık gelir hedeflerinizi daha da yukarıya, örneğin 20.000 TL veya daha fazlasına çıkarmak zorunda kalacaksınız.

İşletmeniz henüz 200.000 TL yıllık bir gelir getirmiyor, ancak size düzenli gelir sağlıyorsa, ister ek iş ister tam zamanlı iş olsun, tebrik ederiz! Bu, gig ekonomisinde yaygın olan açlık veya bolluk döngüsüyle mücadele eden birçok kişi göz önüne alındığında, başlı başına bir başarıdır.

Önceki gelirleriniz 100.000 TL  üzerindeyse, bununla eşit derecede gurur duymalısınız. Enflasyon sebebiyle zaten bu başarıya eşittir. Bu yıl 200 bin TL hedefi tam anlamıyla başaramasınız bile, büyüme en önemli metriktir. Ve başladığınız yerden büyümeyi ölçemezsiniz.

Hiçbir serbest çalışan, başlangıç noktasını bilmeden işini büyütemez. Bu başlangıç noktası, doğru para zihniyetini geliştirmek için çok önemlidir. Ayrıca işinize her hafta ayırdığınız saatleri toplayarak zamanınızı nasıl gerçekten pazarlama, müşteri gibi ana konulara harcamanız ile ilgili gözlerinizi açabilir.

Deneyimli serbest çalışanlar bile birçok farklı zorlukla karşı karşıya kalır. En yaygın olanlarından biri, açlık veya bolluk döngüsünü nasıl kıracaklarıdır. Birçok serbest çalışan, haftalar veya hatta aylar boyunca hiç işleri olmadığı, ardından tüm son teslim tarihlerini zar zor karşılayabilecek kadar çok işleri olduğu bir modelde kendilerini sıkışmış bulur. Bu yol haritasını ve strateji rehberini oluşturma görevlerimizden biri, sizin için daha fazla tekrarlayan ve tutarlı gelir oluşturmaktır.

Başlangıç noktanızı belirlemek, işletmeniz için nakit akışını daha güvenilir bir şekilde tahmin etmenizi sağlar. Bu, sadece elde ettiğiniz paranın miktarını bilmek için değil, aynı zamanda işletmenizi büyütürken ihtiyaç duyacağınız önemli yatırımlar hakkında kararlar vermenize izin vermek için de yararlıdır.