Hizmet seçenekleri, programları ve müşteri yükleri farklı olsa bile, kazanç elde eden serbest çalışanlar genellikle ay sonu gelirlerini zorlukla dengeleyen hizmet işletmecilerinden farklı düşünür ve hareket ederler. Bu alışkanlıklardan haberdar olmanın yanı sıra daha önce tartıştığımız zihinset çalışmalarını yapmak, iş yapma şeklinize yeni bir bakış açısı kazandırabilir. Bugün üzerinde çalışmaya başlayabileceğiniz başarılı serbest çalışanların 11 alışkanlığına bir göz atalım.

1. Düzenli Bir Zihin Pratiği Yapın

Deneyimli serbest çalışanlar sadece strateji üzerine strateji uygulamaya çalışıp işe yaramasını ummazlar. Onlar, kitap okuma, motive edici podcast’ler dinleme, günlük yazma, yoga, masaj, egzersiz gibi onları pozitif tutan zihinset alışkanlıklarında bulunurlar. Yüksek kazanç elde eden serbest çalışanlar, zihinlerini düzeltmenin iş kadar önemli olduğunu, bazı günler ise daha da önemli olduğunu bilirler.

Günde ya da haftada bir kez okuma, günlük yazma veya tercih ettikleri zihinset pratiğini yapmaya zaman ayırırlar. Yeni sınırlayıcı inançları veya alışkanlıkları belirler ve bunları yeniden çerçevelemek için bir plan geliştirirler.

2. Herhangi Bir Sonuca Takılmayın

Başarılı freelancerlar, tek bir teklifin, sunumun ya da telefon görüşmesinin onları tanımlamadığını bilirler. Bunun yerine, fırsatları müşterilerle olan çağrılarına umutsuzluk yerine güvenle yaklaşırlar. Bu, potansiyel bir müşteriyle telefonda olduğunuzda dünyadaki farkı yaratabilir.

Hata yaptıklarında, bu serbest çalışanlar gelecekte bunu nasıl önleyeceğini not eder ve devam ederler, kesin olacağını düşündükleri başarısız bir teklif üzerinde günlerce dert yanmazlar.

3. Fiyatları Düşürmeyin

Bilgili serbest çalışanlar, müşterinin evet demesi için güneşi, ayı ve yıldızları vaat etmezler. Bunun yerine, değerlerini bilirler ve onu talep ederler, bu da potansiyel müşterilerinin birçoğunun onları reddedeceğini bilirler. Her zaman bazı insanlar için çok pahalı olacaksınız. Yüksek kazanç elde eden serbest çalışanlar, müşteriyi “her şeyi yapabilirim” konusunda ikna etmeye çalışmazlar.

Eğer aynı anda birden fazla şeyle uğraşmayı sevmiyorsanız, en iyi yaptığınız şeylere odaklanmak veya nişe inmek, yanmadan işinizi büyütmenin harika bir yoludur.

4. İşinizi Etkileyen Dramadan Kaçının

Akıllı serbest çalışanlar, arkadaşlar, aile veya herhangi biriyle, özellikle çevrimiçi olmak üzere gereksiz drama içinde bulunmazlar. Birbirleriyle tartışan ve birbirlerini utandıran bir alana daha mı ihtiyacınız var? Serbest çalışanlar şirketlerini yönetmek, müşteri işlerini teslim etmek ve zihinlerini büyütmekle meşgul olup, kuşkucularla ilgilenmeye vakit bulamazlar.

5. En İyi Yaptığınız Şeylere Yoğunlaşın

Akıllı serbest çalışanlar, herkese hitap etmeye çalışırken 50 hizmet sunmayı denemezler. Müşterileri boğmadan ve insanların tüm 50 hizmet ve paket boyunca aynı kaliteyi sunup sunamayacağınızı merak etmelerine sebep olmadan hala birçok ilgi alanınız ve olasılığınız olabilir. Neyi sevdiğinizi, neyin talep gördüğünü ve çeşitlilik sağlamanın doğru karışımını bulmaya çalışın.

startup girişimci hisse

6. Her Zaman Pazarlamayı Sürdürün

Tanıdığım en başarılı serbest çalışanlar, tamamen rezervasyon yaptıklarında bile pazarlamayı durdurmazlar. Bunun yerine, bunu avantajlarına kullanırlar. Bekleme listeleri oluştururlar. Yeni müşterileri dönüştürmek için aciliyet ve kıtlığı kullanırlar. Hangi pazarlama kanallarının sonuç verdiğini düşünür ve potansiyel müşterileri çekmek için her tek pazarlama seçeneğini kullanma tuzağına düşmezler. Pazarlama zamanında ne yaptığınız, mevcut müşteri yükünüze bağlı olarak değişebilir, ama her zaman bir şeyler yapmalısınız.

7. Kendinizi ve Zamanınızı Değerle Konumlandırın

Başarılı freelancerlar, sadece strateji hakkında bir sürü soru sormak ama sizinle çalışmayı düşünmeyen “lastik tekmeleyenleri” kaçınmak için müşterileri telefonla konuşmadan önce nitelendirme çabasında bulunurlar. Bir müşterinin doğru olmadığını anlarlar ve görüşmeyi ya da satış döngüsünü hızlı ve profesyonel bir şekilde sonlandırırlar. Onları heyecanlandırmayan, çok az ödeyen ya da zor müşteriler tarafından yönetilen projelere “hayır” derler.

Bu serbest çalışanlar sadece ideal müşterileri ararlar ve genellikle kişi başına veya aylık bir minimumları vardır. Aylık bir kapsamı tanımlanan bir projeye ya da müşterinin düz bir ücret ödediği, ancak bu aynı zamanda saatlerce karşılıksız telefon görüşmelerini de içerdiği bir projeye girişmezler.

8. Destek İsteme Zamanını Bilin

Serbest çalışanlar; işbirliği, dış kaynak kullanma ve koçluk olanaklarını mevcut başarılarını artırmak için bir yol olarak görürler. Muhtemelen bir muhasebeci, belki bir serbest alt yüklenici ekibi, bir sanal asistan veya bir koç dahil olmak üzere farklı profesyonellerden desteğe ihtiyaçları olduğunu fark ederler. Bu profesyonelleri bir gider yerine bir yatırım olarak görürler ve alanlarında en iyi oldukları yerde ne uygun değilse dışarıdan hizmet alırlar. En iyi olduğunuz alan, işinizde yüksek seviyede yaptığınız ve sadece sizin yapabileceğiniz çalışmadır. Muhtemelen potansiyel/mevcut müşterilerle konuşmak ve hizmet alanınızda çalışmaktır. Örneğin, grafik tasarımda çalışıyorsanız, en iyi olduğunuz alan muhtemelen mevcut görsel çalışmaları analiz etmek veya inanılmaz görsel materyaller yaratmaktır. Bu, işletme içinde olması gereken birçok başka şeyin, e-postaları yanıtlamanın, blogları yayınlamanın veya çalışma örneklerini web sitesinde güncel tutmanın sizin tarafınızdan yapılmasına gerek olmadığı anlamına gelir. En iyi olduğunuz alanda geçirdiğiniz zamanı en üst düzeye çıkarın.

9. Kontrol Edebildiğiniz Şeyler İçin Sorumluluk Kabul Edin

Başarılı freelancerlar, işlerinin direksiyonunda olduklarını bilirler. Yaptıkları şeyler için – pazarlama, müşterilerle konuşma ve sağlam işler teslim etme – sorumluluk kabul ederler. “Pazarım doygun ve bu yüzden adapte olmayı düşünmüyorum” veya “Serbest çalışma artık eskisi gibi değil” gibi bahaneler yapmazlar.

Şirketlerindeki sorunları başkalarının üzerine atmazlar. O süreçte oynadıkları rolü kabul ederler, bu yüzden zorluklarını pazarlama araçlarına, sanal asistanlara veya başka kimseye yüklemiyorlar. Bunun yerine, başarılı serbest çalışanlar her zaman kendilerini nerede geliştirebileceklerini görür ve kendilerini daha da iyi hale getirmek ve daha çok başarmak için sağlam bir ekip oluştururlar.

10. Kendinizi Kazananlar ve Ömür Boyu Öğrenenlerle Çevreleyin

Üst düzey freelancerlar, kendi şirketlerinin efendisi olduklarını bilirler, ancak her zaman büyüme ve gelişme için yer ararlar. Örneklemleriyle başka insanları ilham verirler.

Diğer serbest çalışanlar ve mastermind gruplarla ağ kurarak ve freelance işinizi yönlendirirken ve büyütürken yanınızda olabilecek kişileri destek sistemine dönüştürebilirsiniz. Sizinle aynı tür zorluklarla ve engellerle karşılaşan, sorularınız ve endişeleriniz olduğunda size danışabilecek kişileri bulmak, ölçeklendirmenize yardımcı olabilir.

Çoğu zaman, arkadaşlarınız ve aile üyeleriniz freelance olarak çalışmanızı veya bir freelance işletme yürütmenin ne anlama geldiğini gerçekten anlamazlar. Bu yüzden bu topluluğu, evde bile olsanız, etrafınızda oluşturun. Aynı düşüncedeki meslektaşlarınızla büyümek ve gelişmek istiyorsanız, diğer profesyonel hizmet sağlayıcıların ağı oluşturmak harika bir adımdır.

11. Geleceğe Odaklanın

Başarılı serbest çalışanlar, deneyimlerini hayatları etrafında işlerini kurmak için kullanır, tam tersi değil. Altı haneli gelir elde eden serbest çalışanlar, işlerine özellikle de karmaşıklığı artırıp işletme sürecinden giderek daha fazla mutsuzluk getirecekse gelir eklemeye devam etmezler. Sürekli olarak işlerini nasıl daha etkin bir şekilde çalıştırabileceklerini ve farklı şeyleri nasıl yapabileceklerini düşünüyorlar.

Freelance işinizdeki bir sonraki adıma nereye gideceğinizi düşünmeye başladıkça, kendinize güven inşa etmek ve o noktaya ulaşmak daha kolay olacaktır. Zihinsel uygulamalardan diğer serbest çalışanların alışkanlıklarını modellemeye kadar, işinize her gün nasıl katıldığınızın ve sizi nasıl hissettirdiğinin daha çok farkında olabilirsiniz.

Zihniyetinizi ayarlama süreci, işletmeniz büyüdükçe sık sık geri dönmek zorunda kalacağınız bir süreçtir. Farklı aşamalarda eski kısıtlayıcı inançların ortaya çıktığını veya tamamen yeni kısıtlayıcı inançların ortaya çıktığını fark edebilirsiniz. Düzenli zihinsel uygulama yapmanız, bir solo girişimci olmanız veya ajans sahibi olarak alt yüklenicileri işe almayı planlayan bir şirket büyütmeniz durumunda da başarınıza yardımcı olacaktır.